Tuesday, April 10, 2007

Unde e Coelho?

Imi aduc aminte ca acum cativa ani (vreo 5-6 cred, pe vremea cand eram in liceu) era o adevarata nebunie cu Paulo Coelho. Toata lumea citea Coelho, toata lumea vorbea despre cartile lui. Daca nu citisei Alchimistul... era de rau. Era o carte care "iti schimba total perspectiva asupra lumii" (dupa cum mi-o recomandase din suflet un amic).
Lasand la o parte faptul ca lucrul asta nu s-a intamplat, iar perspectiva mea a ramas la fel si dupa Coelho, cred ca a fost un adevarat fenomen acest scriitor. Sa nu uitam ca datorita lui avem in Romania un "razboinic al luminii'... Nedumerirea mea este: ce s-a intamplat cu el? Mai citeste lumea Coelho? Si daca da, cine? Aveti idee?

8 comments:

khellina said...

Dap, citesc in continuare. Liceenii, cei care l-au citit la aparitia in librariile romanesti (din curiozitate, sa vada ce a mai scris, desi au depasit stadiul Coelho), si oamenii care inca nu au descoperit lecturi mai palpitante... sau nu inteleg literatura complexa. Coelho scrie carti de citit in metrou... parerea mea. (Nu stiu, mie mi-era simplu sa citesc Coelho in metrou, dar nu am putut sa citesc Hesse...)

Doinitza said...

cartile lui Coelho sunt un fel de filme din alea foarte usoare, cu happy end, la care te uiti cand ai nevoie sa iti relaxezi creierul, nu? :)

Andreea said...

Cu siguranta inca se citeste doar vorbim despre el si in momentul de fata asa-i? :) Oricum din cate imi amintesc eu in perioada liceului eram impartiti in doua tabere : 1.cei care citeau Coelho din paiune si placere si 2. Cei carora li se povesteau despre ce a scris Coelho de prima categorie, nu de alta dar sa stie toata lumea la ora de literatura universala cand intreba ceva profa :)...nu pot spune ca sunt nr1 fan dar apreciez tot ce e se inscrie la categoria "special" pe lumea asta,iar el intra acolo...

Magda said...

eu am citit Alchimistul inainte sa apara isteria cu Coelho in romania, si a fost intr-adevar o experienta foarte frumoasa...mi-a parut rau apoi ca adevenit atat de comercial si ca orice starleta avea ca motto celebrul lui citat cu "universul care comploteaza la indeplinirea visului tau"...dintre toate cartile lui "la raul piedra..." m-a marcat cel mai mult. mi se pare trist insa faptul ca,dandu-si seama ca a descoperit o reteta magica si extrem de banoasa...Coelho a inceput sa scrie dupa acelasi tipar, iar cartile lui si-au cam pierdut fiorul.

Anonymous said...

Daaa...imi amintesc foarte bine perioada isteriei "Coelho". Oriunde intrebai ceva de genul "ce carte zici sa mai citesc" ti se raspundea aproape invariabil "Ceva de Coelho". Si mie mi-a placut o vreme stilul lui mai ales ca le citeam intr-o singura zi pe nerasuflate. Cu timpul insa a inceput sa devina din ce in ce mai simplu, mai banal, mai previzibil. A intrat in hora "comercialului" si acum joaca dupa ce doresc nuntasii. Asta este, din pacate, uneori e mai simplu sa fii bogat si renumit, decat modest si metafizic.

Razvy said...

se pare ca sunt singurul nevirusat de Coelho(nu am citit nicio carte de-ale lui)...o fi bine,o fi rau?!

Anonymous said...

Nici eu nu am citit nici o carte de-a lui Coelho asta daca asa se scrie sper ca am nimerit fara sa-mi luxez degetelele de la maini. Nu am fost atins de pr-ul pentru acest scriitor. Cine este el si ce vrea? Cine a mai auzit de el? Toata lumea poate mai putin aia din Burkina Faso. Iar daca nu s-a mai auzit in ultimul timp sa inteleg ca si-a concediat agentia de pr? Sau e in rebranding?

Anonymous said...

Am observat ca este disputata valoarea literara intrinseca a operei lui Coelho... Parerea mea e aceea ca opera lui Coelho este extrem de importanta pentru initierea cititorilor neavizati inca in literatura universala. Opera lui Coelho nu cred ca tine de o reteta de succes...din punctul meu de vedere el aduce in prim plan marile teme ale literaturii clasice si le trateaza intr-o maniera accesibila. In aceasta sta marea valoare a operei sale...in faptul ca permite sa iti construiesti premisele necesare patrunderii in operele marilor clasici rusi, francezi, etc.
Cred ca se pleaca gresit in abordarea operei lui Coelho. Poate nu este profunda, poate nu este caramida ca cea a lui Dostoiewski,sau ca filmele lui Tarkovschij dar mesajele pe care le transmite au o valoare initiatica de netagaduit.

Sa nu uitam ca una din regulile discursului se refera la stabilirea unor criterii comune de comunicare. Eu zic sa tinem seama de ea... (si totodata haideti sa disociem opera literara de autorul ei)...