Wednesday, April 4, 2007

Creativitate vs. gramatica


Sunt persoane care nu suporta sa auda pleonasme, altii nu suporta „almanahele”... am si eu pete de genul asta, iar una dintre ele este legata (surpriza) tot de creativitatea prost inteleasa. Si anume, mi se ridica parul in cap cand vad cum creativii (din publicitate, marketing etc.) creeaza neţinand cont de regulile de baza ale limbii romane in creatiile lor (nu va speriati, toate cuvintele din familia lexicala a verbului a crea au fost puse intentionat, sa fiu si eu creativa).
Oare chiar nu se poate face un slogan interesant, atractiv, original fara sa se scrie numele proprii cu litera mica, sa se scrie cu litera mica dupa punct sau sa se incalce vreo alta regula gramaticala de baza? Eu cred ca se poate. Si nu e conventionalism sa respecti niste reguli pe care invatatoarea s-a chinuit sa ti le explice cand aveai 7-8 ani. La fel cum nu mi se pare creativitate sa imi scriu numele asa: doina radicof (tre sa mentionez din nou ca nu vorbesc de documente informale, intre prieteni sau ceva de genul asta, ci de treburi mai formale, mai oficiale, cu distributie nationala sau chiar internationala).

PS: Un exemplu foarte elocvent: la Targul de turism, sloganul agentiei de turism Aeolus, scris mare, pe jumatate de perete, asa: „In grecia, alaturi de greci.”
Concluziile le trageti voi.

5 comments:

Anonymous said...

Giace vs geci
Un vecin al meu vs un vecin de-al meu
. vs ...
! vs !!!
gramatica e ca matematica... daca nu te tii de ea te lasa. dar te poti insura si fara ea.

Anonymous said...

neatza,
remember me... te astept pe bocanc sa scrii cate ceva, orice, ganduri... orice... cu drag, bogdan gagu

www.bocancul-literar.ro

Anonymous said...

sunt de parere ca pe net poate sa-mi fie sila sa scriu cu shift si tasta sau caps apoi iar caps. imi pace sa scriu repede cu greseli fara sa ma opresc in reguli, nu vreau sa-mi uit ideea si vreau sa am continuitate iar aceste reguli unoero din lene alteori din dorinta de a intra in subiect si a-l rezolva stiu ca nu o sa ma opreasca. asta nu inseamna ca atunci cand revad nu o sa pun Grecia sau ca atunci cand subiectul iese la lumina zilei nu apare conform regulilor care si asa se schimba la fiecare ciclu politic. ps: stiu ca am greseli in comment si cuvinte inventate din graba sau inversate litere. aviz celor care or sa ma faca analfabet ca au gasit greseli in comentariul meu.

Anonymous said...

Nu e grav neaparat ca mai rastalmacesc gramatica... mai grav este atunci cand nu o cunosc...

Anonymous said...

mai bine decat a zis Dj Culture nu reusesc sa zic....cunosc sentimenul...mi se intampla ,dar asta nu inseamna ca sunt semi-analfabeta :))...graba strica treaba oare?