Sunday, March 18, 2007

Originalitatea – boala a lumii moderne?

Cred ca s-a format in ultima vreme o tendinta tot mai pregnanta : goana dupa originalitate. Oamenii, si mai ales tinerii, vor sa fie originali, sa fie creativi, sa iasa din tipare, si pentru asta cauta intelesuri si semnificatii in cele mai neasteptate locuri si in cele mai … “creative” moduri.
E clar, este idealul fiecaruia dintre noi sa fie original si unic (si suntem, pt ca asa ne-a facut natura, unici). Dar ce ne facem cand dorinta de a iesi din tipare merge la extrem si prevaleaza asupra unor aspecte de bun simt? Sunt oameni carora daca le dai un punct pot sa-ti scrie romane despre intelesurile si semnificatii acelui punct. Asta e foarte bine - e creativitate si tot respectul pt cei care o au. Mai rau este ca unii dintre acesti oameni nu mai reusesc sa vada semnificatiile in lucrurile simple, clare, explicite.
Adica…ceva de genul: am un scaun – nu-mi spune nimic, nu ma duce cu gandul la nimic; am un punct – pot sa incep sa povestesc imediat despre cat de bine am odihnesc eu pe scaunul care ar putea sa fie acel punct. Ce mi se pare mie destul de grav in toata povestea e ca modul asta de a intelege creativitatea risca sa duca la superficialitate, la derizoriu, la ridicol chiar. Si uite asa apar reclamele pe care le vedem la TV si nu ne prindem "care e faza?"...

6 comments:

Anonymous said...

Faza din reclama o sa o prinzi in episodul urmator sau daca nu in seria urmatoare. Legat de punct. E normal ca oamenii sa vada tot in el, adica un instrument al creatiei. De ce? Pentru ca daca te uiti pe un manual de geometrie de clasa a VI-a ai sa vezi ca orice forma are ca unitate de baza punctul. Pornind de la cercul care este locul geometric al tuturor punctelor egal departate de un punct fix numit centrul cercului... stiu cercul e roata...roata e mama inventiei. Dar punctul oricum nu poate fi scaun!!!! Sa stii si tu am stat de am masurat acum: scaunul clasic are patru picioare, ori in aria punctului ce este 0 imi intra trei picioare fotonice si stim ca un scaun are 4, deci am demonstrat. Scriem LEMA: Intr-un punct nu intra un scaun. Nu se cheama talent faptul ca scot din puncte opere unii, doar aberatie, nu sunt dadaisti ci doar frustrati in cea mai mare parte. Iesiti din tipare. Acel scaun, simplu, clasic radiaza acuratete si poate fi suportul unui mare geniu: pictor, compozitor...asa ca el nu poate fi perceput ca scaun. De o saptamana imi caut scaunul prin camera. Este placa aia cu 4 picioare. Nu am mai vazut scaun la mine ci doar puncte, asa ca ii rog frumos pe creativii care scot scaune din puncte sa-mi aduca scaunul inapoi. Mai pot sa ma gandesc ca fusta aceea pestrita de pe tine este un movieplex-cityplex-multiplex al tuturor punctelor de pe tine. Sa te mentii obiectiv este mai greu decat subiectivismul deviatiilor pe care ei le numesc creativitate. Si ca sa nu mai zac pe subiect: oricati au iesit din tipare executiile lor se opresc la sabloane sau vin cu atasamente de explicatie a produsului.

Razvy said...

Originalitate?Mai exista termenul in ziua de azi?Fiecare proiect,idee,reclama,linie melodica,are o radacina in "ceva existent".Afirmatia "am facut ceva original" e relativa.Original raportat la......si brusc poate ca ceea ce tu consideri ca fiind o idee originala nu e deloc asa.Poate ca exista deja "originalul" tau din perspectiva unei alte persoane (si tu care credeai ca ai descoperit ceva unic!!)Pentru a exemplifica incercati sa urmariti scandalul preselectiei de la Eurovision.Si ramane intrebarea "Mai poate fi ceva original?"

Anonymous said...

Originalitatea....Desi originalitatea este vazut prin raportare la global, la un ansamblu de..., ea emerge din individual. Restrictiv, privesc originalitatea ca o prelungire a tuturor lucrurilor pe care le facem depasindu-ne pe noi insine...fortand imposibilul, devenind. Orice presupune devenire/creatie presupune originalitate. Pana la a descoperi o metoda, atinge un scop, faci o mie de greseli prin care afli cum nu poti ajungi acolo unde doresti. Originalitatea...scop sau metoda?

Anonymous said...

E suficient sa te plimbi putin pe strada si vezi victime ale originalitatii peste tot: imbracaminte, tunsori, care mai de care mai original. Conceptul asta poate avea foarte multe intelesuri, si cred ca tocmai de aia este uneori inteles atat de gresit.

Anonymous said...

originalitate...hmmmm...ma tot gandesc si eu la asta mai ales pentru ca vad din ce in ce mai des oameni ce se afirma altfel...si atunci imi zic fie sunt nebuni...fie vor sa atraga atentia ...fie pur si simplu cauta sa se regaseasca in diferite stiluri...si atunci prefer sa cred ca e ultima varianta...asa macar pot sa vad originalitatea nu ca pe ceva superficial ci ca pe ceva ce aduce dupa sine ideea de redescoperire a sinelui...

Anonymous said...

Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!